Info

Entreprenörsdriv

Entreprenörsdriv är podcasten för alla småföretag. Vi vill skapa driv genom att dela med oss av egna och andras erfarenheter inom entreprenörsskap. Nytt avsnitt kommer varje måndag, ibland oftare.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Entreprenörsdriv
2017
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December
November
October
September
August
July
June


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: June, 2015
Jun 29, 2015

Om vi inte har något mål vet vi inte vart vi ska. Det är därför det är viktigt med att ha mål, för sig själv och för sin verksamhet.

Har inte alla mål?
Ja det kan man man tro, men faktum är att bara 3-5 % av alla människor har satt egna mål. Tittar vi på en yrkesgrupp som borde vara väldigt målinriktad, säljarna, så är det endast 30 % som har ett starkt målfokus. Det kan också
finnassatta mål, men de följs inte upp, och då har de ingen mening.

Magnus har en trestegsmodell för målstyrning, M3:

  1. Mål skall vara målande och tydliga

  2. Mål skall vara mätbara, vi måste veta när vi är framme och hur långt vi har kommit.

  3. Mål måste vara meningsfulla och kommunicerade.

Mål behöver inte vara statiska

Målen kan med fördel vara dynamiska, dvs anpassas efterhand om saker och ting utvecklas annorlunda än man först tänkte sig. I det lilla företaget är ligger företagets mål och personliga mål nära varandra.

Sätt målet innan du sätter vägen dit
Ett vanligt misstag är att först tänka hur man skall nå målet eller se alla begränsning och svårigheter i att nå målet. Börja istället med själva målformuleringen och vilka drivkrafter som finns. Hur målet skall nås är nästa fråga.

Upp med ribban!

Det finns alltid sätt att bryta ner mål på. Därför bör ribban inte ligga för lågt - upp med ribban! Sätt personliga mål och på vilket sätt du kan bidra till de övergripande målen. Processen att sätta mål är också viktig.

Lästips

Utdrag ur Magnus Johanssons kommande bok ”Försäljning – Enklare än du tror”- Eget förlag 2015

Goals can make or break you.

www.framgångstips.se

 

Lycka till med att sätta dina mål.

 

Jun 22, 2015

Marknadsföring och försäljning är ett jätteområde, många småföretagare upplever detta som ett hinder för tillväxt.Men bra och unika produkter säljer sig själv, kan man tycka. Tyvärr är det inte så, och det har allt för många upptäckt allt för sent.

Det viktigaste i allt företagande är att skaffa och behålla kunder. Men trots det satsar många allt för lite resurser på marknadsföring och försäljning, men även att utveckla oss och förändra oss inom försäljning.

Köparens roll har förändrats
Köparens roll har radikalt förändrats i och med digitaliseringen och därmed tillgången på information. Och det ställer andra krav på den som säljer. Köparen har idag kommit längre i sin köpprocess innan de tar kontakt, och är mer påläst. Idag utvärderar vi det vi skall köpa på nätet i mycket större utsträckning än tidigare.  

Hitta ditt sätt att sälja

Det är stort fokus på pris i det initiala köpläget. Men om jag nu har en bra produkt eller tjänst, hur kommer jag ut med den? Hur får kunden reda på att vi finns? Magnus menar att man skall välja tre till fyra aktiviteter för att få kontakt med sina kunder, sätta det i system och se hur det fungerar för just min verksamhet. Man måste hitta sitt sätt att sälja.

 

De som ligger i framkant är de som kommunicerar innehåll och bjuder på sig själv, och använder digitala medier. Det är utmaningen att inse detta. Den traditionella digitala försäljningen är mer rakt på. Tomas menar att det bästa tipset är att fråga kunderna. Man kan göra enkäter. Konststycket är att kunna lyfta över förtroende och relationer till den digitala värden. Och det kräver tid och resurser.

 

Om man nu inte är så insatt i digitala världen och har ingen budet, hur börjar jag?

Gå på seminarier eller en kurs, nätverka, skaffa kontakter och framförallt följ upp kontakter, “tänk nästa steg”.

Lycka till.

Jun 8, 2015

Entreprenörsdriv - det är podden för alla småföretagare. Vi sänder från Linköping, där idéer blir verklighet. Varför gör vi detta? Jo, det är bland Sveriges småföretagare som arbetstillfällena finns och Sverige kommer att utvecklas under de närmaste åren. 900 000 företag har 1-49 anställda.  Det finns en otrolig potential i Sveriges småföretagare.

 

I detta avnitt diskuterar vi utmaningar och drivkrafter i småföretag.

1